sobota, 8 czerwca 2013

Jugoser w Szarej



Rusza sklep w Szarej Cegle
Jugoser!
Produkty dostępne zawsze w ramach Targ Saska Kępa / czwartki / soboty 10-18
 
 Koczański ryż / Macedonia /
10zł/kg

Czubryca /Rtanski Čaj/
12zł/100gr
Przyprawa uzyskiwana z cząbru górskiego. Charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, a także do kanapek.

Ostra papryka z południa Serbii / ljuta paprika
12zł/100gr

Zlatiborski ser szopski / krowa simentalka
50zł/kg
Serbski, biały ser solankowy z mleka krowiego, o wyraźnie słonawym i lekko kwaskowatym smaku. Podawany w kawałkach jako przystawka. Nieodłączny składnik sztandarowych potraw kuchni bałkańskiej.

Zlatiborski ser kozi
80zł/kg
Serbski, biały ser solankowy z mleka koziego o słonym, bardzo wyrazistym smaku. Podawany jako przystawka (zwykle posypywany mieloną słodka papryką), rzadziej stosowany jako składnik potraw gotowanych i pieczonych.

Zlatiborski owczy półroczny
80zł/kg
Serbski, biały ser solankowy z owczego mleka, o wyraźnie słonawym i lekko kwaskowatym smaku, różniący się od sera z mleka krowiego nieznacznie wyższą zawartością tłuszczu i bardziej wyszukanym smakiem. Częsty składnik wielu potraw kuchni bałkańskiej.

Kajmak ser / mleko bawole
70zł/kg
Serbski, biały ser solankowy z mleka bawolego o słonym, wyszukanym smaku. Podawany jako przystawka, zwykle posypywany mieloną słodka papryką. Mleko bawole cenione jest ze względu na walory smakowe, związane
z naturalna dietą zwierząt, od których
pochodzi.

Kackavalj - ser żółty, owczy. W Serbii czy Macedonii używany min. zamiast mozarelli do pizzy .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz